Baobab ağacı

 Baobab ağacı

http://colorsoflifeturk.blogspot.com
Bombacaceate familyasından ağaç. Eski Dünya’nın sıcak bölgelerinde yetişir. Baobab ağaçlarının 10 kadar türü vardır. Bunlardan biri, “Adansonia digitata”, Asya ve Afrika’nın sıcak bölgelerinde yaygındır. Diğer bir türü Avustralya’da, üçüncü bir türü Madagaskar’da yetişir. “Baobab” sözcüğü, bin yıllık ağaç anlamına gelir; bu ağacın ömrü, gerçekten, sonsuz denecek kadar uzundur. Boyu en fazla 9-10 metreyi aşmadığı halde gövde çevresi 23 metreyi bulur. Bu fıçı biçimindeki kocaman gövdenin tepesinde 20-25 metre uzunluğunda dallar yer alır. Ağırlığından dolayı, dalların ucu aşağı doğru sarkar, neredeyse toprağa değer. Böylece ağaç, geniş ve yemyeşil bir kubbe şeklini alır. Odunu çok gevşektir; gövdesine demir bir çubuk kolaylıkla sokulabilir. Yaprakları, atkestanesinin yapraklarına benzer. Yerlilerin maymun ekmeği adını verdikleri, yumurta biçiminde ve portakal büyüklüğündeki meyvesinin içinde eskiden eczacılıkta kullanılan, unlu, etli bir kısım vardır.



Hem C vitamini hem de kalsiyum deposu

 

http://colorsoflifeturk.blogspot.com
Afrika’nın sıcak bölgelerinde yetişen Boabab ağacının meyvesi, hem görünümüyle hem de adıyla ilgi çekiyor. Halk arasında “maymun ekmeği” denilen bu meyvede bir insanın günlük ihtiyacını karşılayabilecek kadar C vitamini ve sütten 2 kat fazla kalsiyum bulunuyor. Bu yüzden de Afrika’da birçok bölgede bebekler için anne sütü eksikliğine karşı alternatif olarak kullanılıyor.

Eski Dünya’nın sıcak bölgelerinde yetişen ve Afrika’nın sıcak bölgelerinde yaygın olan Boabab ağacı, Batı Afrika ülkesi Senegal’de de yaygın olarak yetiştiriliyor. Yumuşak ve süngerimsi şeklindeki dev bir gövde ve şişe biçimli uzun dalları olan bu ağacın, dev bir gövdeye sahip olmasına rağmen yumuşak bir gövdeye sahip ve demir bir çubuk kolaylıkla sokulabilir. Olgun bir Baobab ağacının boyu 20 metre, gövde çapı 10 metreye ulaşabiliyor.
Dünyanın en yaşlı ağaçlarından olan Boabablar 500 yıldan fazla yaşıyor. Bu yüzden Senegal ve Afrika’nın birçok ülkesinde sembol haline gelmiş olan ağacın, Senegal gibi birçok Afrika ülkesinin sokaklarında resimlerine veya duvarlara aktarılmış grafitilerine rastlamak mümkün.
Senegal’de yaygın olarak bulunan bu ağacın dev gövdesinin sağladığı gölgesinin yanı sıra meyvesinin de birçok faydası vardır. Yerel dilde ismi “buy” olan Baobab ağacının meyvesi, halk arasında ise “maymun ekmeği” olarak adlandırılıyor. Yumurta biçiminde ve portakal büyüklüğündeki beyazımsı renkte olan “maymun ekmeği”, Afrika’da yaygın ve popüler bir yiyecek olarak tüketiliyor. Hemen her köşe başındaki bakkal ve marketlerde bulmak mümkün.
İçerdiği yüksek miktarda C vitaminiyle bir tanesi bir insanın günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılamaya yetiyor. Sütten iki kat fazla kalsiyum içeren meyve, ihtiyaç durumunda bazı bölgelerde bebekler için anne sütüne alternatif olarak kullanılıyor.
Senegalliler, taze veya kurutularak yenen meyveyi lezzet katması için yemeklerinde de kullanıyor.
Besin değeri yüksek olan “maymun ekmeği” kozmetik alanında da kullanılmaktadır. Meyvenin özleri saç boyalarında çok tercih ediliyor.



Chocolat Stella Baobab Meyveli Organik Çikolata % 60 Kakaolu

http://colorsoflifeturk.blogspot.com
Bugün Tunalı Erzincan Mandıra’da yeni bir çikolata markası gördüm. Chocolat Stella. İsviçre çikolatasıymış ve 1928′den beri üretimdeymiş. Bu markanın ilginç yanlarından biri de ürünlerin organik çikolata olması imiş. Çeşit olarak, portakallı, yüksek dozda/oranlı dark, biberli ve sütlü dışında bir de Baobab meyveli çikolata vardı. Haliyle Baobab’ın ne olduğunu bilmediğimden onu denemek istedim ve edindim.

http://colorsoflifeturk.blogspot.com





%60lık kakao oranından olsa gerek, çikolatanın ağzımda erimesi normale göre biraz daha uzun sürdü. İçindeki Baobab meyvesinin verdiği ekşimsi tat ise bitterle çok güzel uyum sağlamış. Ekşi tatlı seven biri olarak sevdim.
Baobab ağacının ne olduğunu da biraz inceledim. Diğer adı Adansonia olan Baobab ağacı, doğal yollarla Afrika, Arap yarım adası ve Avustralya’da yetişmekteymiş. Afrika’da ise daha çok Madagaskar’da bulunuyormuş. 18-20 santimetreye kadar büyüyen ovalimsi bir meyvesi varmış ve bu meyvenin çekirdeği ve lifi çıkartıldıktan sonra doğrudan yenilebildiği gibi aynı zamanda meyve suyu ya da birçok içecekte kullanılmaktaymış. Mesela Afrika’da Pepsi’nin Baobablısı varmış. Tadı ekşimsi olan meyve,  portakaldan daha fazla c vitaminine ve inek sütündeki gibi 


http://colorsoflifeturk.blogspot.com
Bu ağacın tek etkileyici yanının bir bar olması olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz.Bu şaşırtıcı ağaç Limpopo Güney Afrikada ve yerel halkın susuzluğunu gidermek için bara dönüştürülmüş. Ama senede 7000'den fazla turist bu mekanı ziyaret ediyor. 40 kişi ellerini birleştirip bu ağacı kavrayabiliyor. Mekanın sahibi bir parti zamanı 54 kişinin içeriye sığdığını söylüyor ama bir daha bunu yapmayacağını da ekliyor.

Ama bu ağaçla ilgili en etkileyici şey bilim adamlarına göre bu ağaç yaklaşık 6000 yaşında Mısırdaki birçok piramitten daha yaşlı. Bu da bu ağacı gezegendeki en yaşlı canlı organizma yapıyor. İşte bu büyüleyici! 



http://colorsoflifeturk.blogspot.com
Eva Voldina
Şirketin "Colors of Life" iş ortağı
e-mail - eva.betija@gmail.com
skype - alpuvijolite